Yeraltı yapılarında, bodrum, havuz, tünel, galeri, altyapı tesisleri, baraj vb. yerlerdeki su sızıntılarını ve akıntılarını kesmek, su izolasyonu yapmak için en doğru çözüm kimyasal enjeksiyon sistemleridir.
Su basıncının yüksek olmadığı ve göreceli olarak az su sızdıran su depolarında, garaj bölgelerinde, bodrum katlarda, asansör kuyularında vb. yerlerde su ile reaksiyona girerek şişebilen ve sızıntıları kesmeye yönelik tek bileşenli poliüretan enjeksiyon reçinesi ve sistemi kullanılmaktadır. Reçineler özel bir enjeksiyon makinesi sayesinde otomatik olarak karıştırılır ve doğrudan betona veya zemine enjekte edilir.
Enjeksiyon reçineleri, enjekte edildikleri yerlerde suyu tamamen bloke eder ve o bölgeden uzaklaştırır. Enjeksiyonlar, istenen bölge tamamen kurutulana kadar su sızıntıları takip edilerek yapılır. Suyun başka komşu bölgelerde kendine yol bulması, yoğunlaşması ve akmaya başlaması betonun kalınlığına ve özelliklerine, suyun basıncına ve zeminin özelliklerine bağlı olarak zaman alır. Buralarda da daha sonra enjeksiyon yapılarak su sızıntıları tamamen kesilir.
DOLDURMA, STABİLİZASYON, ANKRAJLAMA ve SAĞLAMLAŞTIRMA
Hızlı reaksiyon gösteren; iki bileşenli, kullanım yerine göre değişik şişme oranlarına ve mukavemetlerine sahip, reaksiyon sonrası sert köpük haline gelen, poliüretan enjeksiyon sistemleridir.
KULLANIM ALANLARI
Dayanım
Enjeksiyon reçinelerinin basınç dayanımları 16-85 N/mm2, çekme dayanımları ise 16-75 N/mm2 arasında değişmektedir.
İyi yapışma
Enjeksiyon reçineleri ile yapışma bağ dayanımı 6 N/mm 2 ( 60 kg/cm2) ye çıkmaktadır. Reçinelerin ıslak betona yapışması mükemmeldir.
Düşük viskozite
Enjeksiyon reçineleri 0,1 mm genişlikteki dar çatlak ve yarıkların içine bile hiçbir güçlükle karşılaşmadan girer.
Oto enjeksiyon etkisi
Enjeksiyon reçineleri, köpüklenme reaksiyonunun oluşturduğu basınç etkisi ile bütün komşu çatlaklara girmektedir.
Plastik ve elastik özellik
Enjeksiyon reçineleri kısmen plastik ve elastik özelliktedir. Malzemede aşırı yüklemelerde bile ani kırılma ve parçalanmalar oluşmaz.
Duraylılık
Enjeksiyon reçineleri sülfatlar, asitler, alkali çözeltiler ve mikro organizmaların olumsuz etkilerine karşı duraylıdır, etkilenmez ve çözülmez.
Çevre Dostu
Enjeksiyon reçineleri kloro-floro karbonlar içermez.
Zeminde Meydana Gelen Oturmalar.
Bina zeminlerinde meydana gelen deformasyonların ve çatlakların nedeni;
Tüm bu nedenler ışığında zeminin tekrar yük taşıyabilir hale gelebilmesi için; zemin ve temel altına su akışının engellenmesi ve zeminin tekrar stabil hale getirilmesi gerekmektedir. Uygulamalar sonucunda; temellerde ve temel altlarındaki zemin içerisinde suyla beraber kaygan bir hale gelmiş ve taşıma kapasitesi azalmış olan zemin taneleri birbirine bağlanacak ve boşluklar doldurulacak şekilde stabilizasyon sağlanarak zemin tekrar yük taşır hale gelecektir.
Zeminin iyileştirilerek stabilize edilmesi için zeminin yapısına nüfus etmesini sağlayan poliüretan malzemeler tavsiye edilmektedir. Bunun için zemindeki suyu ve nemi kullanan iki bileşenli, suyla reaksiyona girebilen poliüretan reçineler sayesinde yüksek mekanik dayanım elde edilebilir. Bu poliüretan reçinelerin çevreye etkisi de araştırılmış ve ortaya çıkan sonuçlar yer altı suyunun kirlenmesinin diğer kimyasallarla kıyaslandığında çok önemsiz olduğunu böylece çevresel olarak da kabul edilebilir olduğunu göstermiştir.
İki bileşenli poliüretan reçineler 1-20 LT / DK akabilen ve çalışma basıncı 20-50 bar olan ve ayrı ayrı pompa edilebilen sıvılardır. Bu reçine bileşenleri yer altına girmeden önce statik bir mikserle bir T parçası bileşiminde sürekli biçimde karıştırılır. Ardından bu reçineler yer altı koşullarına ve gerekli nüfuz derinliğine bağlı olarak yer altına enjekte edilir. Yer altında bu poliüretan reçine karışımı zeminin türüne, nem miktarına ve sıcaklığa bağlı olarak 30 sn den 15 dk ya kadar bir sürede prizini alır ve katılaşır. Bu sayede zemin ve zemin tabakasının parçaları arasında yapıştırıcı görevi görür ve kayaların çatlaklarından, kırıklarından sızabilecek olan su ve gaz çıkışına karşı kesin bir yalıtım meydana getirir.
Uluslararası kaya mekaniği topluluğunun (international society of rock mechanics) önerilerine göre hızlı tepkiyen iki bileşenli reçineler şöyle tanımlanabilir:
İki Bileşenli Reçinelerin Avantajları
İki bileşenli reçineler zemin iyileştirme ve yalıtım uygulamalarında kullanılır. Temel avantajları şunlardır:
Telif Hakkı © 2023 KUVARS İZOLASYON YAPI MÜH.DAN.SAN.TİC.LTD.ŞTİ.
Tüm Hakları Saklıdır.